Search

Brandweer pakt uit met indrukwekkend programma voor 160ste verjaardag

De vzw Vriendenkring Brandweer Harelbeke bestaat dit jaar 160 jaar en wil deze verjaardag niet zomaar laten voorbijgaan. “We willen dit écht vieren, want met de fusies van posten die op ons afkomen de volgende jaren, wordt het wellicht de laatste keer dat we een decennium kunnen vieren.”

De festiviteiten vinden plaats in het weekend van 10 tot 12 september.

Hoewel er vroeger al vaak brandjes geblust werden, wordt 1861 officieel als de start van de Brandweer van Harelbeke gezien. In de gemeenteraadsbesluiten van dat jaar vindt men iets terug over de kosten voor het onderhoud van brandblusgereedschappen. “Het komt er op neer dat er nood was aan brandpompen maar er was toen echter geen geld voor. Voor de eerstvolgende brand moest een pomp gehuurd worden. De hoge kostprijs overtuigde het stadsbestuur om toch maar zelf te investeren in eigen materiaal.” De brandweerlui staan ondertussen al 160 jaar paraat en hebben straffe verhalen. Deze komen samen met de geschiedenis van de brandweer van Harelbeke aan bod in een evocatie die op 10 september gebracht wordt.

Muzikale geschiedenisles

De evocatie van 160 jaar Brandweer Harelbeke met  de Muziekkapel van de Gidsen onder leiding van commandant en kapelmeester Yves Segers en in regie van Bavo Victoor wordt een muzikaal evenement. “Het wordt geschiedenis met anekdotes afgewisseld met muziek, een vurig spektakel in het nazomerse schemerlicht”. Zo wordt het omschreven door de leden van de Vriendenkring.

Kaarten voor dit evenement zijn te verkrijgen via de manschappen van Brandweer Harelbeke of via

https://webshop.harelbeke.be/Tickets/Detail?code=210910

In de prijs van 20 euro per persoon zit een drankje na het concert in de feesttent inbegrepen. Er wordt een overdekte zittribune voorzien. “Het zal héél speciaal zijn. We laten echter slechts 500 mensen toe.”

De Brandweer werkt samen met CC Het Spoor in Harelbeke voor de tickets. “Alle informatie van wie tickets bestelt wordt hier bijgehouden, voor eventuele terugbetaling mochten strengere coronamaatregelen onze organisatie verhinderen. We gaan er uiteraard van uit dat alles kan doorgaan zoals gepland!”

De leidraad voor de evocatie is het boek dat 10 jaar geleden uitgegeven werd ter gelegenheid van 150 jaar Brandweer Harelbeke. Dat boek is trouwens nog te verkrijgen aan een democratisch prijsje.

Wandel- en fietstocht

Het boek van 150 jaar Brandweer Harelbeke wordt in de praktijk bekeken tijdens een wandel- en een fietstocht.

“We starten zowel bij de wandel- als de fietstocht met uitleg over Sint-Barbara, onze patroonheilige en de Griekse mythe met Prometheus om het ontstaan van de brandweer toe te lichten”, aldus Jan Lefebvre.

“We zoeken bij de 2 uur durende wandeling van 2 km die start in de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke naar het prille begin van brandweer Harelbeke. Er zijn niet altijd kazernes geweest. De eerste stond tussen 1921 en 1927 op het Paretteplein naast het ‘oud-mannenhuis’. Daarna werd er uitgeweken naar de stallingen van de familie Verstraete. Deze standplaats werd te klein en voor het huidige kazernegebouw in 1968 in gebruik genomen werd werden de brandweervoertuigen in een garage en een schuur gestald. We bezoeken de verschillende plaatsen en krijgen er ook veel verhalen over te horen.”

Ook de posten van Stasegem, Bavikhove en Hulste hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van 160 jaar Brandweer Harelbeke. “Die plaatsen liggen echter te ver voor een wandeltocht, vandaar dat er ook een fietstocht georganiseerd wordt. Deze start in de Sint-Augustinuskerk in Stasegem en gaat ook richting Bavikhove en Hulste.

Alle afdelingen van Groot-Harelbeke zijn sinds 2009 opgenomen in de post van Harelbeke.

Zowel de wandel- als de fietstocht eindigen met een drankje aan de kazerne in de Tweebruggenstraat.

“We hopen met onze wandel- en fietstochten over bepaalde gebouwen die een belangrijke rol speelden voor de Brandweer en die misschien niet zo goed gekend zijn bij de bevolking wat meer duiding te kunnen geven. Dit kadert ook in Open Monumentendag die tijdens ons feestweekend plaatsvindt. We kregen vanuit stad Harelbeke ook de mogelijkheid om oude foto’s bij onze ‘vertellingen’ te plaatsen, zodat mensen zien hoe de plaats waar ze op dat moment staan vroeger was.”

Inschrijven voor de wandeltocht op zaterdag 4 september om 14 uur, vrijdag 24 september om 19 uur of zondag 26 september om 10 uur, of voor de fietstocht op zondag 5 of 26 september om 14 uur kan via

https://docs.google.com/forms/d/1yxJXeMvxq098r2WtELA6WxoDYzrfk950qROkODWPECI/edit
Er worden maximum 15 deelnemers per moment toegelaten. Er kan ook afgesproken worden voor een groepsinitiatief op een andere datum. Hiervoor neem je contact op met geert.ollevier@hvzfluvia.be  

BPA Pop-up stand in ‘t SAS

In de grote zaal van jeugdhuis ‘t SAS wordt er de mogelijkheid geboden om de BPA pop-up stand te bezoeken van vrijdag 10 tot en met maandag 13 september. Op zondag zal die pop-up stand doorlopend open zijn van 10 tot 17 uur en de andere dagen kan er door groepen gereserveerd worden bij Bram Devos op 0474 41 38 90.

“Op deze tijdelijke stand willen we aan preventie doen en de bevolking bewust maken van het gevaar van brand en waar de risico’s zitten. We geven mee wat er rond brandveiligheid van de woning kan gedaan worden en wat men kan doen om de zelfredzaamheid te verhogen. Er is ook een luik rond BE-alert.

Voor de opendeur van de zondag wordt er samengewerkt met verschillende hulpdiensten en ook met andere hulpverleningszones. De details zijn nog niet volledig gekend hiervoor. Sponsors om dit evenement mee te financieren kunnen zich melden bij bram.devos2@hvzfluvia.be

Er zijn naast de grote luiken ook nog verschillende optredens, een feestbanket voor genodigden, een academische zitting, een aperitiefconcert.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.