Bloemstuk met dubbel leven wint eerste prijs

Fred Verhaeghe uit Waregem, leerkracht bloemsierkunst aan het PTI in Kortrijk won de Helleborus Floral Award 2022. Fred werd met zijn Hartelijk Bloemstuk de winnaar van de professionele jury. Benoit Vandendriessche, een oud-leerling van Fred won met zijn Wervelwind de publieksprijs.

De Helleborus Floral Award wordt georganiseerd door Het Wilgenbroek uit Oostkamp. Dat is een internationaal gekend familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het kweken van Helleborus, een schitterende doorlevende winterbloeier. De bedrijfsleiders, Tineke en Simon Van Paemel hebben een uitzonderlijk assortiment Helleborussen, hun, lievelingsplant natuurlijk.  Door middel van innovatie en harde inzet werden tal van nieuwe rassen gekweekt die wereldwijd worden verkocht.  Alle planten worden met de hand bestoven en de nieuwe selecties, die ieder jaar worden verkregen, worden te koop aangeboden. 

Sedert 2015 is er jaarlijks een uitreiking van de Helleborusaward. Ieder professioneel florist kan een werkstuk binnen brengen, steeds in een opgelegd thema. Dit jaar was het thema ‘Natuur, natuurlijk’. Floristen uit heel België namen deel. Na een professionele jurering werd er een winnaar bekend gemaakt. 

Vorige winnaars waren de creatieve floristen zoals Sören Van Laer, Yves Moerman, Mieke Hoflack, Adinda Sap en Stijn Simaey, geen onbekenden in de wereld van de floristen.

Winnaar

Fred Verhaeghe uit Waregem won de Helleborus Floral Award. Hij geeft les in de campus Wetenschap en Groen van PTI Kortrijk. Sinds 1999 is hij ook de trekker van de richting Bloemsierkunst in de school. “Het is een unieke richting voor de creatieve student”, zegt Fred. “De leerlingen krijgen specifieke vakken in voorbereiding voor het vak en voor het werk op de werkvloer. De basistechnieken worden aangeleerd in het 5de en 6de jaar groendecoratie.  Nadien kunnen de leerlingen nog een 7de jaar specialisatie bloemsierkunst volgen. Zeg nu zelf, alle dagen werken met bloemen, toch één van de mooiste jobs.  En het wonder der natuur dan nog  creatief mogen verwerken…  Zalig gevoel toch…”, aldus de enthousiaste florist en leraar.

“De overwinning dit jaar is dubbel voor mij.   Mijn vrouw lijdt al acht jaar aan de ziekte MSA, een degeneratieve ziekte waarbij zenuwcellen afsterven van de hersenen die de motoriek bepalen: veel broodnodige menselijke functies zoals stappen, spreken en schrijven verminderen of vallen weg, een ziekte die zeer zwaar is om te dragen.  Alle dagen vechten tegen de ziekte MSA is een strijd die je niet kan winnen! Medicatie kan niet ondersteunen in iets wat afsterft. In deze moeilijke periode brengen bloemen – ook al is dit maar voor even – een beetje troost. Het winnende bloemstuk krijgt bij deze nog een tweede leven!”

Publieksprijs

De publieksprijs was voor Benoit Vandendriessche, oud-leerling van de richting bloemsierkunst.  Het was een uniek moment : de leerkracht-coach bloemsierkunst op het podium met één van zijn oud-leerlingen.  Benoit werkte vijf jaar bij Geert Pattyn, een zeer gekend florist uit Geluwe  en is nu bedrijfsleider van de vierde generatie Bloemen Vandendriessche in Lichtervelde.  

Wedstrijd voor leerlingen

 Ook dit jaar was er een wedstrijd voor studerende leerlingen in de richting bloemsierkunst . De leerlingen Michelle Jonckheere uit Lauwe, Thibe Demeyere uit Wevelgem, Naomi Demets uit Moen, Lieke Goole uit Aardenburg (Nederland) en Cassandra Paesschesoone uit Moeskroen wisten zowel de jury als de sympathisanten te verwonderen met hun creatie. Lieke Goole kreeg een eervolle vermelding.   

Bloemschikevent met oud-leerlingen

Meer dan 45 oud leerlingen afgestudeerd in de richting bloemsierkunst van PTI Kortrijk zijn bedrijfsleider van een eigen bloemenzaak in de regio West- en Oost-Vlaanderen.  Veel afgestudeerde oud-leerlingen zijn werkzaam in een bloemenzaak of tuincentrum. “Zelfs leerlingen uit Nederland vinden de weg naar onze gespecialiseerde school in Kortrijk.”

“Op enkele jaren van mijn pensioen is het nog de bedoeling om nog eens met zoveel mogelijk oud-leerlingen een bloemschikevent uit te werken, dit in samenwerking met onze inrichtende macht, de provincie West Vlaanderen.  Door corona werd deze activiteit reeds meerdere keren verplaatst. Hopelijk kan eindelijk nog in 2022, ten laatste in 2023, doorgaan”, aldus Fred.