Search

Bij Musamis zijn vriendschap en muziek belangrijk

copyright foto Els Deleu

Het kamerorkest Musamis uit Kortrijk pakt op zondag 18 december om 11 uur uit met het concert Musical Musings in de Sint-Amanduskerk in Bellegem. “Ik ben trots op deze groep vrienden/muzikanten”, stelt voorzitter Jelle Mahieu. “Voor mij is het echt een eer om voorzitter te mogen zijn van dit prachtige orkest”, gaat hij verder.

Musamis

Musamis ontstond 5 jaar geleden met enkele vrienden die amateur-muzikant waren. Redelijk snel groeide het uit tot een groepje van 15 mensen. Bijna iedereen van de leden die startten maakt nog deel uit van Musamis. “Het is beperkt gestart en we groeien elk jaar een beetje, zowel op muzikaal vlak als op het aantal fysieke leden”, vertelt Jelle. “De vriendschap is bij ons even belangrijk als de muziek. Dat deze twee zaken belangrijk zijn is ook te horen in de naam van de groep.”

Musamis is een klein symfonisch orkest. “We hebben naast strijkers ook slagwerk, een harp en koperblazers.”

Meestal bestaat een symfonisch orkest uit zo’n 60 tot 80 mensen. “Wij hebben nog een kleinere bezetting.”

Hoornisten zijn er nog niet als vast lid, en ook bij de stijkersgroep – die de body van het orkest maakt – is er nog ruimte om uit te breiden.

Jelle Mahieu is voorzitter van Musamis. Hij is afkomstig uit Waregem, kwam dan in Harelbeke wonen, werkt als Logistics & HSE-manager bij Bel & Bo in Deerlijk en woont nu in Affligem.

Jelle speelde het eerste concert al mee als klarinettist. Ondertussen bestaat de vereniging 5 jaar. Er moesten echter al 2 concerten geannuleerd worden door corona.

Musamis is een Kortrijkse vereniging en heeft een vast repetitielokaal in het OC Sint-Paulus in Kortrijk. “Het vraagt een serieus engagement voor de muzikanten, die soms een serieuze afstand te overbruggen hebben. Sommigen onder de muzikanten zijn nog studenten en anderen zijn al 70-plusser. We hebben dus een mooie mix. Wie met ons meespeelt kwam er bij door mondelinge reclame van andere muzikanten.”

Twee concerten

Musamis brengt normaal gezien twee concerten per jaar, één net voor de zomer en één in de winter. Het volgende concert wordt gepland op 4 juni.

“We werkten al samen met een koor, maar komen er nog andere opportuniteiten, dan gaan we daarin mee. We zijn nog een beetje zoekende.”

Ook de plaatsen waar de concerten opgevoerd worden zijn telkens verschillend. “Ons vorig concert vond plaats in Budascoop, maar we speelden ook nog in de Verrijzeniskerk. Nu spelen we in de Sint-Amanduskerk. Ons volgend concert zal wellicht weer ergens anders zijn.”

Musical Musings

Tijdens het concert Musical Musings van 18 december in Bellegem kan je muziek van Holst, Ravel, Borodin, Rutter en Fauré bewonderen. “We brengen graag ongekende parels die passen binnen het thema en niet de gekende symfonische werken die iedereen kent. De stukken zijn op maat van Musamis: elke muzikant komt aan bod.”

Het concert kreeg als titel ‘muzikale mijmeringen’. “We denken aan het verleden en dromen weg in deze kerstperiode.”

De orkestleden zijn Hanne Van Waeyenberghe, Inge Van De Wiele, Mia Claerhout, Stefaan Steurbaut en Britt Leynseele die eerste viool spelen. Luc Mulkers, Leen Decruynaere, Lara Merlevede, Ria Mertens en Trui Vanhuylenbrouck op de tweede viool, Jonas Godderis en Mia Vanhoutte op de altviool, Lieve Vervisch, Els Dufourmont en Sigrid Van Belle op de cello, Aimé Goemé en Dirk Coninckx op de contrabas, Eva Maeyaert op de harp, Diederik Deman en Sofie Berten op de dwarsfluit, Stijn Devolder en Jan Debaillie op de hobo, Jelle Mahieu en Annick Engelaere op de klarinet, José Feys en Jan Verraes op de fagot, Lien Vanhoutte en Dominique Maes op de hoorn, Didier Decaluwe en Linde Lavens op de trompet, Robbe Demeulenaere op de trombone en Hanne Vanraes die het slagwerk doet. Inge Grillet is concertmeester. Daan Merckx dirigeert het concert en de presentatie is in handen van Inge Beelandt.

De muzikanten komen uit alle uithoeken zoals Kortrijk, Marke, Rollegem, Heule, Wevelgem, Menen, Izegem, Roeselare, Zwevegem, Avelgem, Vichte, Waregem, Affligem, Lembeke, Antwerpen en zelfs uit Koewacht in Nederland.

De dirigent

In 2018 is Daan Merckx, de man van Jelle mee in Musamis gerold. Hij studeerde klarinet en piano aan de kunsthumaniora in Brussel. Daarna zette hij zijn studies verder aan de Artevelde Hogeschool voor leerkracht secundair onderwijs Muzikale opvoeding en project kunstvakken. Daan is beroepshalve directeur en leerkracht aan de jeugdmuziekschool ’t Mierennest in Dworpen. Hij geeft lessen klarinet, saxofoon en muziekleer en is de oprichter en dirigent van Musica Caeli, een kinderkoor met 80 leden en een schoolorkest. Hij is ook al vijf jaar jeugddirigent bij de Koninklijke Fanfare ‘De Katholieke Gilde’ uit Hekelgem.

Zelf speelt Daan klarinet of fagot in verschillende orkesten en fanfares. Bij Musamis speelt hij klarinet. Hij zingt ook mee in koren of begeleidt ze op piano.

Toen de vorige dirigent het project ‘Musical Musings’ niet kon mee doen, tekende Daan present om dat project te regisseren. “We zijn nu op zoek naar een nieuwe dirigent vanaf januari, zodat Daan weer bij de klarinetten kan komen. Het was fijn om weer eens een andere insteek te krijgen. Dat brengt altijd een nieuwe dynamiek.”

Tickets

Tickets kan je bestellen via https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=DQSIkWdsW0yxEjajBLZtrQAAAAAAAAAAAAO__cAywxtUN1ZQOFNMRlM5R0s0TzU3MUNZVEFGRkFDMS4u

Volwassenen betalen 17 euro en kinderen van 12 tot 25 jaar betalen 10 euro. Kinderen onder de 12 jaar komen gratis mee.

Na reservatie kan je het te betalen bedrag overschrijven op het nummer BE85 0689 0660 8406 met vermelding van je mailadres. De tickets liggen dan op de dag van het concert klaar aan de onthaaldesk. In de prijs is een receptie met hapjes en drankjes inbegrepen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.