Search

Belgisch bier gerijpt op vaten van een Belgisch product won goud

Bram Neudt (copyright foto Els Deleu)

Bram Neudt (34) uit Heestert, die bieren brouwt onder de naam BramBrass won onlangs een gouden en een zilveren medaille bij de KIBA (Korean International Beer Awards). De beide bieren haalden het allebei in een verschillende categorie. Wie de bieren ook eens wil proeven kan dit weekend op het Zythos Bierfestival in Kortrijk terecht bij BramBrass op stand 62.

Bram Neudt is afkomstig uit De Panne en woont met zijn vrouw en twee kinderen in Heestert. Hij werkt als Office Manager bij Real Tobacco. Naast zijn gezin gaan er ettelijke uurtjes van zijn vrije tijd naar biergerelateerde dingen. Hij is bestuurslid bij de biervereniging HOP, wat staat voor Heerlijk Objectief Proeven en hij is lid van de Ieperse Bierorde van Vauban. Daarnaast is hij in 2017 beginnen met brouwen. Sommige bieren brouwt hij alleen en hij doet ook samenwerkingen met andere brouwers.

Zijn eerste bier lanceerde Bram in oktober 2017 met de geboorte van zijn zoon Emmerik. Ondertussen bracht Bram al meer dan 30 bieren op de markt. “Veel bieren brouw ik maar één keer, maar de Tripel en de Quadrupel zitten vast in het gamma”, zegt Bram, die met The Dark Knight ook een nieuwe Quadrupel lanceert. Deze wordt dit weekend voor het eerst geserveerd op het Zythos Bierfestival in Kortrijk.

Bram waagt zich aan verschillende soorten bier. “Het enige wat ik nog nooit maakte is een zuur bier. Daar ben ik mee bezig in een apart project.”

Korea

Het was door toedoen van Carl Kins uit Kortrijk dat Bram deelnam aan KIBA in Korea. “Normaal neem ik niet deel aan wedstrijden”, zegt Bram. “Het belangrijkste is dat de klanten mijn bieren kopen en appreciëren. Deelnemen aan wedstrijden is vaak heel duur, maar nu kon ik met Carl de biertjes meegeven naar Korea. We moesten wel opletten, want de Koreaanse wetgeving staat maar maximum 2 liter alcohol per persoon toe om bij te hebben.”

Carl Kins is een internationaal jurylid bij bierwedstrijden. Bij de biertjes die hij mee had van Bram, mocht hij niet mee jureren.

Hij overhandigde vrijdag bij het opzetten van de standen voor het Zythos Bierfestival de Koreaanse medailles aan Bram.

Goud en zilver

De Korean International Beer Awards (KIBA) vonden in 2020 voor het eerst plaats, maar dan enkel met Koreaanse juryleden. “Nu willen ze het internationaal maken”, stelt Carl. Er was een team van juryleden die ook op de World Beer Cup, European Beer Star, Brussels Beer Challange,… kortom alle grote biercompetities ter wereld jureren. Er waren juryleden uit bijna alle werelddelen zoals Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië.

De Rik & Raf Filliers Genever Barrel Aged van BramBrass won goud in de categorie ‘Wood- and Barrel-Aged Strong Beer’ en de Rik &Raf Tripel won zilver in de categorie Belgian-Style Strong Specialty Ale.

Rik & Raf tripel lanceerde Bram in oktober 2019 voor de geboorte van zijn tweede zoontje Rafael. De naam Rik en Raf verwijst naar de namen van zijn twee kinderen, nl. Emmerik en Rafael. “Die Tripel is mijn best verkopende bier”, zegt hij.

Voor de Rik & Raf Filliers Genever Barrel Aged liet Bram de basistripel Rik en Raf rijpen op jenevervaten. “Dat is anders dan op whiskeyvaten. Ik gebruikte dus een lokaal Belgisch product – de jenever – om een Belgische Tripel op te laten rijpen.”

BramBrass is dit weekend te vinden op stand 62 van het Zythos Bierfestival in LandMarck Hal K aan de Engelse Wandeling in Kortrijk (gebouw naast de toonzaal van Van Marcke Sanitair).

Op zaterdag 22 april is de beurs van 12 tot 23 uur open (wie een proefpakket kocht in voorverkoop kan om 11 uur binnen) en op zondag 23 april van 11 tot 20 uur.

De toegang is gratis. Wie wil proeven kan een starterspakket aankopen en er kunnen ook jetons bijgekocht worden.

Meer info op www.zbf.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.