“Bedankt, Noël!”

Noël kreeg een award voor 33 jaar inzet als vrijwilliger bij de Voedselbank (copyright foto Els Deleu)

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de vrijwilligers van de Voedselbank West-Vlaanderen in Kuurne werd Noël Devolder (74) bedankt voor 33 jaar inzet als vrijwilliger, toen hij nog werkte op zaterdag, en sinds zijn pensioen in 2003 op maandag en dinsdag.

Noël Devolder groeide op in Tielt. Na zijn huwelijk in 1969 met Marguerite Lava is hij in Kortrijk komen wonen. “Ik werkte in de Solintex en ben in 1971 naar Carad in Kuurne gekomen. In 1973 begon ik als chauffeur bij Mewaf. Ik was jaren aan een stuk weg voor een hele werkweek. Bij Mewaf ging ik in 2003 op mijn 55ste met pensioen”, begint Noël die ondertussen al vele jaren in Kuurne woont.

Chauffeur, zowel professioneel als vrijwillig

“Ik ben in Kuurne in veel vrijwilligerswerk gerold door wijlen transporteur André Vandenbogaerde”, gaat Noël verder. “Ik reed zijn vrachtwagens op zaterdag al over de grens, zodat de douaneformaliteiten al vervuld waren als zijn vrachtwagens moesten vertrekken. Ik begon door André ook op zaterdag gerief ophalen bij boeren of andere gulle schenkers voor de Voedselbank. Die was toen nog gevestigd in een pand dat gehuurd werd in de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk.” Noël begon met zijn vrijwilligerswerk voor de Voedselbank in 1989. “In 1991 zijn we met de Voedselbank naar de hangar van Carad in de Weidenstraat gekomen.”

Noël haalde vroeger (sprokkel)hout, kolen, lakens, dekens en tapijten op. “Dan waren er ook wel eens bloem- en rode kolen die we mochten ophalen bij de boeren.”

Ook de kleren die ondertussen binnengebracht werden voerde Noël naar Oostpriesterhulpa. Deze non-food artikelen verminderden en vielen uiteindelijk weg.

Pensioen

Toen Noël in 2003 met pensioen ging, begon hij in plaats van op zaterdag te rijden, dit nu op maandag en dinsdag te doen. “Het gebeurde ook wel eens dat ik nog een rit deed op donderdag ook.”

Op maandag ging hij gerief ophalen in onder meer Alpro in Wevelgem, de Reo-veiliing, Volys Star, en andere bedrijven. ’s Anderendaags volgde een tournée in West-Vlaanderen. “Dat deden we met twee. De eerste ronde ging naar Izegem, Ardooie, Brugge en Torhout, de week erop werd de grote tournée Oudenburg, Oostende, Gits, Blankenberge, twee plaatsen in Brugge tot in Zedelgem gereden. De derde week ging het richting Veurne en De Panne en de vierde week was onze streek aan de beurt met onder meer Menen, Tielt en Waregem. Dat werd echter teveel en er werd nog een chauffeur gezocht die ingeschakeld werd. Zo reed ik nog verder elke maandag, maar de dinsdag maar om de twee weken meer.”

33 jaar

“Mijn laatste jaar al vrijwilliger bij de Voedselbank was eigenlijk al ingezet”, aldus Noël. “Ik zou in mei 2023 stoppen op mijn 75ste.”

In 2013 onderging Noël een zware operatie aan de longen. “Mijn longen zijn nooit meer tot de volle longinhoud gekomen en mijn longen zijn door de bestralingen ook verbrand. Ik heb nog 37 % longinhoud in de ene long, en 48 % bij mijn beide longen samen. De specialist vertelde me dat ik moest stoppen met werken, en in de plaats eens op het gemak gaan wandelen. Ik mag niet meer met een vrachtwagen rijden.”

Zo reed Noël halfweg december zijn laatste rit met de vrachtwagen van de Voedselbank.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de vrijwilligers van de Voedselbank van donderdag 5 januari in Kuurne werd Noël uitvoerig bedankt. Ook zijn vrouw kreeg een ruiker bloemen.

Noël heeft zijn vrijwilligerswerk altijd graag gedaan. “Ik heb me echter voorgenomen om me niet teveel te focussen op het gemis van het werk en van de vrachtwagen. Nu is het aan de jongere mensen.” Noël was bij de vrijwilligers in De Voedselbank één van de twee oudsten.

Nog vrijwilligerswerk en hobby’s

Alle verenigingen in Kuurne die een vrachtwagenchauffeur nodig hadden, konden altijd beroep doen op Noël. Zo reed hij ook naar Chiro- en KSA-kampen. Hij was in de Vriendenkring in de H.Familie en van 1985 tot 2015 ook lid van het Feestcomité in Kuurne.

“Verder speelde ik met de vinken, en ik kweekte er ook. Nu heb ik nog mijn vogels, maar het is moeilijk omdat ik een masker moet dragen voor het stof. Ik ben al gestopt met kweken.”

Normaal rijdt Noël ook nog eens met de elektrische fiets. “In de zomer zie je me wel eens langs de Leie tot in Ooigem of in de andere richting tot in Wervik fietsen, maar als het regent of koud is, kan ik niet ver rijden, dan raak ik snel in ademnood. Ik heb ook puffers. Ik moet nu aan mijn gezondheid denken!”

error: De inhoud is beschermd!