Search

Bebloemingen van rond de kerk tot bij de koning

Fred Verhaeghe uit Waregem werd op 30 december 60 jaar, dé gelegenheid om eens naar zijn vele ervaringen rond bloemsierkunst te polsen. Veel belangrijke plaatsen en beurzen in binnen- en buitenland zijn hem niet vreemd, want daar zorgde hij met zijn leerlingen van PTI Kortrijk voor bebloemingen, maar er is zoveel meer!

Het Koninklijk Paleis, de Gentse Floraliën, binnen- en buitenlandse beurzen, het provinciaal hof, ambtwoningen… niets is vreemd voor Fred Verhaeghe. Op dergelijke plaatsen zorgde hij samen met zijn leerlingen van PTI campus Wetenschap en Groen al voor bebloemingen. Hij kon op verschillende plaatsen de school op de kaart zetten. Maar Fred is met zoveel meer bezig. Hij is een fenomeen op allerlei vlakken.

MSA op de kaart zetten

“Mijn 60ste verjaardag is wel een beetje dubbel”, begint Fred. Zijn echtgenote Hadewyck De Volder lijdt al zeven jaar aan MSA, of Multiple System Atrophy, een zeldzame neurologische aandoening waarbij zeer specifieke hersenen die de motoriek bepalen afsterven. “Deze hersenen zorgen voor het schrijven, stappen, spreken, plassen en slikken”, legt Fred uit. “Momenteel is hier altijd iemand thuis om voor Hadewyck te zorgen”, zegt hij. “Er moet dringend meer onderzoek naar de aandoening gebeuren. De oorzaak is tot op vandaag nog niet gekend, maar we weten wel dat de ziekte progressief is en dat er weinig of geen medicatie kan ondersteunen.”

Fred zou Fred niet zijn, als hij zich niet al jaren inzet om geld in te zamelen voor onderzoek naar die ziekte. Drie jaar aan een stuk verkocht hij bloemenruikers – en in 2020 ‘Hello Fred Boxen’, nl. pakketten met bloemen, het nodige materiaal en uitleg om zelf je bloemenruiker te maken. In 2020 ging het over 20.000 snijbloemen en kon hij 16.860 euro uitreiken aan MSA.AMS.be voor bekendmaking van en onderzoek naar deze weinig gekende ziekte. “In 2021 waren de zorgen voor Hadewyck te groot, maar ik zal zeker nog een keer een actie organiseren”, vertelt Fred. “Ik wil me inzetten om MSA op de kaart te zetten.”

De tuinbouwschool

Bloemen en tuinbouw zijn de rode draad door Freds leven. “Ik kreeg de liefde voor het ‘hovenieren’ te pakken toen ik bijna 12 jaar was en mijn vader – die al weduwnaar was – een motoculteur kocht. Ik mocht sparretjes planten op het stukje land van mijn vader. Als unicum in Waregem – daar ging je na het zesde leerjaar ofwel naar het VTI ofwel naar het college – trok ik naar de Tuinbouwschool in Kortrijk. Mijn vader Georges – ook een gekend figuur in Waregem – had 40 jaar een winkel van vogels, vissen, zaden en bloemen, dus zat het ook wel een beetje in de genen”, geeft Fred toe.

Na zijn zes jaar tuinbouwschool studeerde Fred verder voor Tuin- en Landschapsarchitect in Melle. “Het was nooit mijn bedoeling om in het onderwijs te stappen. Twee keer kwamen ze me vragen om praktijkleraar te worden in de Tuinbouwschool in Kortrijk, en telkens weigerde ik. Ik werkte korte tijd als onderhoudsman in een fabriek van tuinonderhoud in Waregem. Toen er een interim van zeven maanden vrijkwam op school, kon men me overtuigen omdat het tijdelijk was. Ik kon het gewoon eens proberen als praktijkleerkracht, maar ben er nooit meer weggegaan.” Door zijn diploma mocht Fred alle tuinbouwvakken geven. Hij moest wel een pedagogisch diploma – toen gekend als de D-cursus – halen. Daarvoor ging hij op vrijdagavond en zaterdagvoormiddag naar Heule.

Samen met Emma Deweer is Fred nu de drijvende kracht achter de afdeling Bloemsierkunst in PTI Campus Wetenschap en Groen, de vroegere tuinbouwschool.

‘Eerste prijs buiten wedstrijd’

De grote verandering kwam er voor Fred toen de school in 1999 een provinciale school werd en hij in de richting Bloemsierkunst ingeschakeld werd. “Dan is het voor mij beginnen boosten. “Zolang de school een stedelijke school was, werd er veel gedaan rond de kerktoren, maar met het PTI kon ik aan verschillende projecten meewerken. De Provincie West-Vlaanderen zorgde dat we veel bebloemingen konden doen in onder meer het Provinciaal Hof en de Ambtswoning van de Gouverneur. Er ging een wereld open voor onze leerlingen!”

De eerste keer dat Fred met zijn leerlingen kon scoren was bij de blijde intrede van Prins Filip en Mathilde, toen ze in 1999 bekendmaakten dat ze zouden trouwen.

Ook de Gentse Floraliën van 2005 waren een topper. “We ontwikkelden op onze stand de Tuin van de Toekomst met hoogtes en laagtes en spiegels. Een internationale jury kende onze anonieme tuin het meeste punten toe, maar de wedstrijd was eigenlijk enkel voor tuinaannemers en niet voor scholen. We kregen daarom ‘de eerste prijs buiten wedstrijd’. Vanuit de Gentse Floraliën zorgde men wel dat we met onze leerlingen naar Euroflora in Genua mochten. We konden er zes van de zeven dagen werken aan de Belgische stand waar verschillende Belgische kwekers ons hun producten lieten plaatsen die ze wilden promoten. We mochten toen zelfs ook de stand met orchideeën uit Taiwan inkleden.

Eedaflegging van de koning

Op 9 mei 2006 kwam Koning Albert naar het PTI in Kortrijk ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de school en werd er opnieuw voor mooie bloemsierkunst gezorgd. Op de Gentse Floraliën in 2010 pakte Fred met zijn leerlingen uit met ‘een tuin met ballen door een school met ballen’. “Onze sterkte was – en is nog altijd – dat we zowel inzetten op de tuin als op de tafelversiering en het tuinmeubilair. Er werd ook gezorgd voor een groot fotopaneel aan de randen, waardoor de tuin als het ware doorliep en veel groter toonde. Het was een voorloper van banners op bouwwerven, maar toen werd er nog met grote stickers gewerkt.”

De afdeling bloemsierkunst van PTI werd verder ook ingeschakeld voor de 50ste verjaardag van prins Filip op 15 april 2010, voor het versieren van het Federaal Parlement ter gelegenheid van Koningsdag op 15 november 2012.

“Ook voor de bloemen op de eedaflegging van Koning Filip op 21 juli 2013 konden we doen. Voor die eedaflegging was er maar één leerling vrij om mee te gaan – nl. Emma Deweer die nu mijn collega is – en we verzorgden de rest met leerkrachten. Ik had voor deze bebloeming overleg met Dhr Flahaut en Mevr. De Bethune maar kreeg carte blanche. Ik koos ervoor om met gele en rode bloemen en zwarte bakjes, de kleuren van de Belgische vlag te werken. Er waren ook boeketten voor de drie koninginnen Fabiola, Paola en Mathilde. Directeur Francis Bruyneel zorgde ervoor dat er ook leerkrachten Duits en Frans mee waren om perfect de interviews in verschillende talen te kunnen geven. Met mijn vrouw en nog een koppel hadden wij dat jaar een reis gepland naar Moskou. Ik ben door die bebloeming enkele dagen later naar Moskou afgereisd. Nadien kreeg de directeur een bedankingsbrief die hij aan mij bezorgde. Het is één van de mooiste brieven die ik ooit kreeg!”

Na de eedaflegging trok de nieuwe koning naar alle provincies. “In oktober was West-Vlaanderen aan de beurt en weer mochten wij voor de bebloeming en tafelversiering in de ambstwoning van de gouverneur zorgen. Ik had aan de tafel een fotoboekje van de bebloeming op de eedaflegging gelegd, en dat heeft koning Filip dan getekend. Op 11 december van het zelfde jaar mochten we als bedanking voor de ondersteuning op 21 juli naar het kerstconcert in het koninklijk paleis.”

Een ander evenement die Fred met zijn leerlingen kon bebloemen was het bezoek in het provinciaal Hof van Xi Jinging aan Brugge in maart 2014. “Daar zorgden we voor vurig rode versiering. Jaarlijks zitten we ook in het kasteel van Beloeil met Amaryllissen. In maart 2016 vulden we een groot champagneglas met de nieuwe ‘Amaryllis Princesse Claire’ – prinses Claire was er ook aanwezig – en versierden we de gang.” Ook het staatsbezoek van de koning en de koningin van Jordanië aan Brugge in 2016 mocht PTI Kortrijk bebloemen. Daar koos Fred voor de rode en groene kleur uit de vlag en voor sterren, want er bevindt zich ook één in de vlag.

Manusje-van-alles

“Met al deze projecten willen we de richting Bloemsierkunst kenbaar maken”, stelt Fred. Leerlingen kunnen voor deze richting kiezen vanaf het vijfde jaar, waar iedereen kan instromen. “Het is de meest creatieve opleiding. Je kan ook een specialisatie volgen in een zevende jaar in een BSO-structuur.”

De eindwerken kan je bewonderen op de Opendeurdag van PTI Kortrijk op 1 mei 2022. “Toen de opendeurdag vorig jaar niet kon plaatsvinden, stelden we de eindwerken voor in de inkom van vaccinatiecentrum VAXPO in Kortrijk.”

Fred kijkt al weer uit naar enkele projecten. “Ik wil de volgende zes maanden nog meer onze richting Bloemsierkunst op de kaart zetten.”

Tussendoor wil Fred zich zoals eerder gemeld inzetten om MSA meer bekendheid te geven, is hij al meer dan 28 jaar in het bestuur van de Waterhoek in Waregem, waar hij in 1993 kwam wonen en waar een sterke wijkwerking is, geeft hij soms bloemschikken, en helpt hij ook nog verbouwen of in de tuin werken bij zijn vier kinderen. Fred en Hadewijck hebben ook zeven kleinkinderen. Daarnaast zorgt Fred ook voor zijn echtgenote.

Fred is ook een manusje-van-alles en zit er niet mee in om zich te verkleden of de micro in de hand te nemen bij evenementen of vieringen. Toen zijn kinderen in de leiding van Chiro Gaverke waren, was hij nog Volwassen Begeleider van de Jongensgroep.

Totaalversieringen

Fred is naast zijn werk in PTI Kortrijk ook zelfstandige in bijberoep. Hij is twee jaar zelfstandig helper geweest in de zaak van zijn vader nadat deze een ongeval had. “Ik werkte toen halftijds op school en op vrijdag, zaterdag en zondag werkte ik voor mijn pa. Ik had vast werk op school, en mijn echtgenote als verpleegster, en we wilden de stap niet zetten om de zaak over te nemen. Dan heb ik alles op de school gezet en doe ik bloemsierkunst in bijberoep.” Fred doet in zijn bijberoep vooral bebloemingen voor totaalversieringen zoals huwelijksfeesten en uitvaarten. Zo verzorgde hij de bloemen bij het huwelijk van Willy Naessens en Marie-Jeanne. Ook voor Waregem Koerse zijn verschillende hoeden van Freds hand. “Bloemen horen bij het leven, van bij de geboorte tot het afscheid,” besluit Fred, die we hierbij gelukwensen voor zijn zestigste verjaardag!

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.