Search

Beatrix werd 101

Beatrix Aernoudts vierde op zondag 29 mei haar verjaardag met haar familie. Ze werd op 27 mei 101 jaar.

Beatrix werd op 27 mei 1921 geboren in Westkapelle, een deelgemeente van Knokke-Heist. Ze is de oudste dochter in het gezin met 6 kinderen van dokter Aernoudts die 50 jaar een dokterspraktijk had in de streek van Knokke. Beatrix werd geboren in het huis waar Piet De Groote, de nieuwe burgemeester van Knokke zijn advocatenpraktijk heeft. Haar moeder Virginie Calon kwam uit Zeeuws-Vlaanderen.

Haar ouders kwamen de laatste jaren van hun leven bij Beatrix in Kortrijk inwonen.

Beatrix ging naar de lagere school in Westkapelle en trok daarna naar de kostschool – ‘het pensionaat’ – in Eeklo. Ze kon toen slechts om de 2 maanden naar huis komen.

Kortrijk

In 1948 trouwde Beatrix met André Cambien die uit Kortrijk kwam. Het koppel vestigde zich in een gelijkvloers appartement in de Leopoldstraat in Kortrijk. “De oorlog was toen nog niet lang voorbij.” Dan verhuisden André en Beatrix naar de Vaartstraat in Kortrijk. Daar runde André een brandstoffenhandel. Hij was onafhankelijk verdeler van het merk Sinclair dat toen opkwam. De lichtreclame met een dinosaurus – die op het logo van Sinclair stond – in de Vaartstraat was een herkenbaar punt dat veel Kortrijkzanen zich nog zullen herinneren. Bij het huis was er ook een benzinepomp. Beatrix heeft honderden mensen een aperitief aangeboden terwijl ze benzine kwamen nemen.

Later gingen André en Beatrix in de Diksmuidekaai wonen en na hun pensioen trokken ze naar een appartement in de Gentstraat. Al meer dan 20 jaar woont Beatrix nu in een assistentiewoning van woonzorgcentrum Sint-Carolus in de Langemeersstraat in Kortrijk. Haar man André is al 18 jaar geleden overleden.

Familie

Beatrix en André hebben 5 kinderen. Anne werd in 1949 geboren en dan volgden om de 2 jaar nog 4 zonen, nl. Jan die psychiater is in Leuven en Antwerpen in 1951, Karel die journalist en auteur van boeken is in 1953, Frank in 1955 en Pol in 1957. Karel, Frank en Pol studeerden alle drie rechten. De 2 jongsten werken als advocaat. Frank is ook stafhouder van de Kortrijkse balie geweest en hij is voorzitter van de Wikings in Kortrijk. Jan woont in Leuven en de andere 4 kinderen wonen allemaal in Kortrijk. Er zijn 15 kleinkinderen. “Eén van de kleinkinderen, nl. Vincent Sagaert geeft Rechten aan Kulak. Hij was ooit de jongste professor van Vlaanderen”, vertelt Beatrix trots. Er  zijn zes achterkleinkinderen en er wordt dit jaar nog eentje verwacht.

Voor iedereen ten dienste

Tot ze 75 à 80 jaar was heeft Beatrix gefietst. Ze is ook lid van de Wikings.

Beatrix kon ook zeer goed naaien, zelfs haar trouwkleed maakte ze zelf. Ze maakte ook de kledij voor haar kinderen. Beatrix was binnen haar familie- en vriendenkring ook ‘wereldberoemd’ voor haar kookkunsten. Vooral de hutsepot en haar legendarische pannenkoeken vielen bij iedereen in de smaak. Ze had leren koken op de kostschool. Het was bij Beatrix thuis ‘de zoete inval’, ze stond voor iedereen ten dienste maar blijft bescheiden.

Beatrix was vroeger het ‘Facebook-avant-la-lettre’: ze hield een dagboek bij met verjaardagen van familie, vrienden en kennissen. 365 dagen op een jaar stuurde ze naar familie en vrienden verjaardagskaartjes met een boodschap op. Ze  was altijd positief, attent en dankbaar wordt door velen als een tweede moeder gezien.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.