Search

“Bakker zijn is de mooiste stiel ter wereld, ik kan het echt nog niet missen!”

Filip en Kristien (copyright foto Els Deleu)

Na een sluiting van meer dan een jaar wegens gezondheidsperikelen, konden Filip Huybrecht en Kristien Slembrouck hun bakkerij-patisserie in de Kortrijkstraat in Wevelgem vorige maand weer openen. Ook op vandaag – moederdag – lagen geurende broodjes en lekkere gebakken de klanten toe te lachen in de winkel.

Filip en Kristien wonen met hun dochter Lies bij de bakkerij-patisserie, die gelegen is aan de Kortrijkstraat 256 in Wevelgem. Het was lastig voor de familie om ettelijke maanden de bakkerijwinkel dicht te zien staan en niet te kunnen werken in het atelier dat ook ter plaatse gevestigd is.

De start

Filip Huybrecht is afkomstig uit Schuiferskapelle, waar hij in een groot gezin opgroeide. Hij volgde een bakkerij- en patisserieopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge. “Tot en met mijn zevende jaar zat ik daar heel mijn middelbaar op school,” vertelt Filip.

“Ik leerde ook heel veel bij toen ik in Espero in Oostduinkerke/Koksijde het seizoen ging doen. Onmiddellijk na school heb ik daar gewerkt voor ik mijn legerdienst moest vervullen. Ik heb daar ook veel ‘gestolen met mijn ogen’ en veel nieuwe trends bijgeleerd.”

Filip volgde ook nog veel avondschool om er nog bij te leren en hij volgde tal van demo’s.

Later werkte Filip in Roeselare.

Hij trouwde met Kristien Slembrouck die in haar ouderlijke thuis in Woesten in de bakkerij werkte.

“We wilden samen een bakkerij runnen. Ik zag het echter niet zitten om hiervoor naar de Westhoek te trekken en Kristien zag zich niet in mijn regio wonen. Ik hoorde via een vertegenwoordiger dat de bakkerij van John Derammelaere in Wevelgem te koop stond. Zo waren we er van de eersten bij. We begonnen hier in Wevelgem in 2001.”

“Onze hoofdzaak is brood, maar we zijn ook gekend voor de goede klassiekers in patisserie, zoals bv. de mooie zachte biscuits”, aldus Filip. “Ik heb ook nog veel goede recepten liggen.”

Bakkerij Huybrecht werd snel geliefd in Wevelgem.

“De eerste jaren waren we doorlopend open van 4 uur ’s morgens tot 20.30 uur ’s avonds.”

Tegenslagen

Filip en Kristien werden echter niet gespaard van tegenslagen:

Kristien, die in de winkel stond, heeft al 15 jaar de ziekte van Parkinson. “Ik ben hierdoor al meerdere keren gevallen, en ook al in de winkel zelf”, zegt ze. 7 à 8 jaar geleden moesten Filip en Kristien daardoor hun eerste winkelbediende vast in dienst nemen. “Het lukt niet meer voor Kristien. Ook onze dochter Lies heeft ons al veel geholpen. Zij studeert echter nog.”

In 2014 moest de bakkerij voor de eerste keer sluiten, toen Filip nierkanker kreeg. “Er werd een nier weggenomen.”

“Daarna is mijn broer beginnen helpen in de bakkerij.”

Eind december 2022 moesten Filip en Kristien de zaak opnieuw sluiten. “Ik sukkelde al acht jaar met een diabetische voet en heb altijd wonden van te staan. In 2016 werd er hierdoor al een teen geamputeerd, maar daardoor moest ik niet zo héél lang sluiten. De wonde zat eind 2022 weer op het bot en ik moest rusten. In twee weken was de wonde genezen en ik wou weer herbeginnen. Net op dat moment ondervond ik weer een helse rugpijn die uitstraalde. Toen bleek het een uitzaaiing van de nierkanker tegen de zenuwbaan van mijn rug, 9 jaar na genezing.”

Na een half jaar sluiting, zag alles er weer goed uit. “We hadden ondertussen al een broodautomaat aangekocht – die levering had lang op zich laten wachten – en we zouden in juli 2023 beginnen bakken voor verkoop in de automaat. Op de laatste scans rond die periode was er echter te zien dat de achterkant van mijn wervel weg was. Ik mocht absoluut niets meer heffen en één verkeerde beweging zou kunnen betekenen dat ik verlamd zou zijn. Er drong zich een operatie op, en we konden dus toch niet starten met de automaat begin juli.

Pas in september vorig jaar kon de operatie plaats vinden. Filip kreeg schroeven en een plaat in zijn rug. “Ik ben thuis van in oktober. Drie maanden lang mocht ik zelfs niet met de auto rijden, ik mocht me niet plooien. Tot in april kreeg ik kiné. Dan zag ik het haalbaar om te herbeginnen met werken.”

Opnieuw bakken

Half april is Filip weer beginnen bakken. Heffen mag hij niet meer doen. “Mijn broer komt vroeger, hij draagt de bloemzakken, doet bloem in de kneders en haalt het deeg uit de kneder. Hij snijdt ook het brood, want dat kan mijn vrouw al negen jaar niet meer.”

Sinds 16 april is de automaat open, en de winkel is open sinds 21 april.

“We pasten wel de openingsuren aan, want we moeten toch wel rekening houden met de gezondheid”, zegt Filip.

Op zondag is de winkel open van 5 tot 13 uur.

De maandag en de woensdag is het open van 5 tot 13 uur en van 16 tot 18 uur.

Op dinsdag en donderdag bakt Filip brood voor in de automaat.

Op vrijdag en zaterdag is de zaak gesloten en is er ook geen brood in de automaat.

“We hopen dat mensen op tijd bestellingen plaatsen.”

Filip is heel tevreden dat hij zijn zaak weer kan openen. “Ik houd enorm veel van mijn job en heb zelfs nog veel recepten liggen. Ik zou er echt nog niet mee kunnen stoppen en miste mijn werk enorm. Bakker zijn is de mooiste stiel ter wereld!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.