Search

Atelier Griet zet met Pinksteren voor het eerst in vier jaar weer de deuren open

Steffie en Griet (copyright foto Els Deleu)

Op Pinksterzondag 5 juni zet Griet Delmote voor het eerst weer de  deuren van haar Atelier Griet open, dit van 11 tot 19 uur. Ze toont werken van haar en haar man, van een kunstenares van Kunstwerkplaats De Zandberg in Harelbeke en van vier beginnende keramisten.“Het zijn beginners die er met hart en ziel voor gaan”, zegt Griet.

“Ik kon twee jaar niet tentoonstellen bij mij thuis”, zegt Griet. “Na een sabbatjaar deden we verbouwingen. In maart 2020 zou er weer een tentoonstelling plaatsvinden, maar we weten allemaal dat toen corona roet in het eten kwam gooien.” Zo kwam het dat het vier jaar duurde eer Griet haar deur weer open kon zetten.

Griet

Griet Delmote toont haar juwelen en haar man Arnold Costeur toont zijn schalen in hout want hij doet houtdraaiwerk. Ze zijn beiden zo’n 10 jaar bezig met deze kunstvormen.

Griet werkt al 43 jaar in de Zorg met mensen met een beperking. Ik ben oorspronkelijk begonnen in De Regenboog waar ik 15 jaar werkte. Dan stapte ik over naar begeleid werken, van daar ging het naar De Drie Wijzen en dan trok ik 10 jaar geleden naar Kunstwerkplaats De Zandberg. Ik mocht een mooi parcours afleggen.”

Griet is ook al tien jaar bezig met het maken van juwelen. “De rode draad in mijn leven was keramiek, en het juwelen maken is daaruit voorgegroeid. Ik volgde bij Syntra West een opleiding tot Juwelier. Ik heb nog altijd een grote liefde voor keramiek, maar besliste al snel om niet juwelen én keramiek tegelijk te doen. Ik ben wel coach in keramiek in De Zandberg maar grijp niet in in het werk van mijn mensen. Mijn draaischijf staat thuis nog in mijn atelier. Misschien start ik opnieuw als ik in het najaar met pensioen ga, en misschien ook niet. Ik houd alle registers open.”

Griet wil dan ook voldoende tijd kunnen spenderen met haar kleinkinderen.

In de laatste tien jaar zette Griet af en toe eens haar deuren open. “Er komt altijd veel volk. Door de jaren heen heb je een groep mensen die terugkeren en andere mensen meebrengen. Het is altijd mijn bedoeling om samen met andere mensen te exposeren en te verkopen. Het is een kruisbestuiving: de ene brengt de andere mee. Uit verschillende hoeken komen er vaak onverwachte ontmoetingen. Zo wordt de wereld echt klein.”

Steffie

De kunstenares van De Zandberg die haar potloodtekeningen en potloodcarbonwerk toont is Steffie Wastyn (29) uit Lauwe. Ze tekent ook soms met zwarte stiftjes.

Griet is in de Zandberg begeleider van Steffie. “Voor ik in de Kunstwerkplaats De Zandberg kwam, zat ik in De Hoge Kouter in Kortrijk”, vertelt Steffie, die ook nog schilderde. Steffie is in De Zandberg ook bezig met keramiek maar die werken toont ze zondag niet. In keramiek maakt ze rondjes, driehoekjes en vierkantjes waarmee ze bouwt. “Die werken zijn voor een expositie in Wevelgem in oktober”, luidt het. Daarnaast is Steffie eveneens mannequin in de tweejaarlijkse modeshow van De Zandberg in september.

Steffie woont nog bij haar ouders maar verhuist binnenkort naar een appartement. Ze gaat twee dagen per week naar de Kunstwerkplaats De Zandberg en doet ook twee dagen per week begeleid vrijwilligerswerk in de bibliotheek in Menen.

Keramisten

De beginnende keramisten die hun werken voorstellen zijn Iris Desmet uit Kortrijk van Het Kleine Verschil, Els Esprit uit Otegem van Terre d’Esprit, An Vanooteghem uit Marke van De Kleikamer en Katleen Mares uit Kortrijk van MK Keramiek. Katleen is de echtgenote van fotograaf David Barbe.

Pop-up Open Atelier Griet op zondag 5 juni van 11 tot 19 uur in de Hellestraat 13 in Wevelgem.

Gratis toegang.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.