ARThena, een kunstbeurs en  -veiling voor het goede doel

copyright foto Els Deleu

In GO! Athena campus Ter Bruyninge wordt op donderdag 4 mei ARThena georganiseerd. Het betreft een kunstbeurs en -veiling voor het goede doel.

De crea leerkrachten Zhora Kocharya, Bart Vandewalle en Vanessa Loncke, allen uit Kortrijk en Liesbeth De Pauw uit Wingene zetten samen met directeur Hilde Van Brussel hun schouders onder het initiatief. De werken van zowel lokale kunstenaars als van leerlingen worden geveild ten voordele van de leerlingen die minder kansen krijgen.

“15 jaar geleden toonden we eens werken van de leerlingen. Het thema van die tentoonstelling was toen ‘Ensor’. Dat was een groot succes”, begint Hilde Van Brussel. “Een dergelijk initiatief wou ik nog eens overdoen.

Werken

“De crea-uren zijn ondertussen afgebouwd waardoor het aantal werken van de leerlingen te beperkt is. Daardoor spraken we ook enkele externe kunstenaars aan die met verschillende werken komen.”

Er is een uitgebreid aanbod aan kunstwerken zoals keramiek, potten, houten sculpturen koperwerkjes, lederen handtassen, schilderijen,…

Er werkten een 20-tal leerlingen aan een individueel kunstwerk in de lessen ‘creatieve activiteiten’.

Bij de opleidingsvormen 1 en 2 werd telkens een groot groepswerk gemaakt. Sommige schilderijen zijn ingekaderd en hiervoor hielpen de leerlingen van onze afdeling ‘interieurbouw’. In ons metaalatelier werd een illusietafel gemaakt. Er zijn ook nog enkele andere werken uit de ateliers.

Vanessa maakte dan weer lampen met etalagepoppen met haar leerlingen.

Nieuwe schildertechniek

Liesbeth werkte met leerlingen aan een nieuwe schildertechniek en leerlingen onderzochten en ontdekten wat ze er konden insteken om het tot een verkoopbaar schilderij te maken. Vooral de leerlingen die niet zo graag het vak ‘crea’ doen werkten met deze nieuwe techniek, omdat deze sneller een mooi resultaat geeft.

“We leerden werken met een verf die ze moesten maken en leerden ook spelen met kleuren, contrasten in steken, enz. De leerlingen zijn fier over hun werken en sommigen kregen meer zelfvertrouwen.”.

“Veel van onze leerlingen worden zo vaak geconfronteerd met wat ze niet kunnen. Het is aan ons als leerkracht om hen te tonen wat ze wél kunnen door verschillende manieren te gebruiken waarmee ze tot iets kunnen komen.”

“Voor onze leerlingen”

“De kunstenaars bepalen hun prijs en bepalen wat ze afstaan ten voordele van de leerlingen die bv. de lunch niet kunnen betalen, niet mee op uitstap kunnen gaan, hun werkkledij niet kunen betalen, enz. We willen niet dat de leerlingen omwille van financiële redenen hoeven uitgesloten te worden. We moeten werken aan de sociale integratie van deze leerlingen, die vaak weinig naar buiten komen. We willen voor die leerlingen ook sport buiten de lesuren aanbieden, sommige leerlingen hebben hiervoor een drempelvrees.”

Hilde vertelt dat de overheid wel zorgt voor werkingsmiddelen maar dat die niet volstaan voor een school met buitengewoon onderwijs. “Er zijn nog zoveel meer zaken nodig dan puur onderwijs!”

Veiling

De tentoonstelling ARThena is open op donderdag 4 mei vanaf 19 uur tot 21 uur. De werken van de leerlingen die nog niet verkocht worden op die dag blijven te koop via de Facebookpagina Arthena.

“Er is op 4 mei eerst een rondleiding en de kans tot aankopen wordt aangeboden. Om 21 uur vindt de veiling plaats.”

De prijzen van de werken varieert van 30 euro tot 2.000 euro. “Er is een breed gamma aan prijzen en mogelijkheden, dus voor elk wat wils!”

De kunstbeurs en -veiling vindt plaats in de sportzaal, de gangen en enkele klaslokalen in het schoolgebouw.

Info krijg je op

https://www.facebook.com/groups/2034174960247700/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=2066188787046317

Je kan je hier ook inschrijven, wat het iets makkelijker maakt voor de organisatoren.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.