André vierde zijn 103de verjaardag, hij is de oudste man in de gemeente

André Duchi met burgemeester Francis Benoit van Kuurne (toegestuurde foto)

Deze week kreeg André Duchi het bezoek van de burgemeester Francis Benoit van Kuurne voor zijn 103de verjaardag. André is momenteel de oudste man die in Kuurne woont. Hij woonde 90 jaar in Bavikhove.

André werd in Bavikhove geboren op 31 oktober 1920. Hij woonde er tot zo’n 13 jaar geleden. Dan verhuisde hij samen met zijn vrouw naar een assistentiewoning in de Gasthuisstraat in Kuurne. De laatste maanden verblijft André in het woonzorgcentrum van vzw Zorg en Welzijn (in de volksmond gekend als de H.Familie) in Kuurne.

Op de vraag wat het geheim is van lang te leven, antwoordt André : “Gewoon blijven ‘asemen’!”

Jeugd

André groeide op als oudste in een gezin van zes kinderen in Bavikhove, waar zijn vader veldwachter was. De oudste en de jongste van het gezin zijn nog in leven. Zijn jongste zus Cecile is 16 jaar jonger dan André. Opéén broer na, werden de andere broers en zussen allemaal negentigers.

De lagere school volgde André in Bavikhove. Voor het middelbaar trok hij naar het Sint-Amandscollege in Kortrijk en later naar het H.Hart in Waregem.

Gezin

André was gehuwd met Paula Soenen, een landbouwersdochter uit Bavikhove. Zij is vijf jaar geleden op haar 93ste overleden. Zij is huisvrouw geweest.

Er zijn drie zonen en een dochter, nl. Jacques (°1952), Carlo (°1955), Kristian (°1956) en Regine (°1959). Ondertussen zijn er ook vijf kleinzonen en drie kleindochters en zijn er 13 achterkleinkinderen.

Werk en hobby’s

Op zijn 18de begon André met een ‘vlascommerce’. Tot hij zo’n 50 jaar was, bleef André zelfstandige in het vlas in de Hoogstraat in Bavikhove. Dan ging hij nog tien jaar als verkoper werken bij Precon Diepvriesproducten.

Daarnaast was André ook commandant van de Brandweer in Bavikhove.

Nadat André en Paula met pensioen waren, genoten ze van uitstappen. Zo gingen ze graag naar Tenerife en Benidorm en naar de Belgische kust.

Het koppel trok ook nog naar Zaïre, waar een zus van André missiezuster was, en André en Paula gingen nog op bezoek bij hun dochter in Amerika.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen