Philippe Verschaete (60) pakt uit met de Gazette van Bisseghem. “Het was te jammer dat er niets meer zou verschijnen over de geschiedenis van ons dorp”, stelt hij.
Rasechte Bissegemnaar Philippe Verschaete is al jaren bezig met de geschiedenis van Bissegem. Hij bouwde ondertussen al een enorm archief uit, dat laatst ondergebracht werd in het oud gemeentehuis van Bissegem. “Het kan hier blijven tot het gebouw afgebroken wordt”, zegt hij. Philippe is voorzitter van de Heemkundige Werkgroep in Bissegem.
Geschiedenis van Bissegem
Philippe was nog de zaakvoerder van De Neerbeek, wat ooit het oudste café van Bissegem was. “Tijdens die periode bracht ik De Gazette van de Beke uit, wat ook al over de geschiedenis van Bissegem ging. Ik heb een tijdje enkele stukken uit De Gazette van de Beke hernomen in het Minneke, het dorpskrantje van Bissegem. Soms kon ik 12 bladzijden over de Bissegemse geschiedenis in het Minneke schrijven, en dan ben ik gestopt met de Gazette van de Beke.”
“Een aantal maanden geleden werd bij het Minneke beslist dat er geen historische artikels meer konden inkomen. Enkel de verhalen van Jules en Sproete mocht ik nog schrijven voor het Minneke.” Jules en Sproete zijn twee figuren die in Bissegem woonden – een brouwer en een wielrenner – die op een humoristische manier commentaar geven op de actualiteit van vandaag. “Voor velen waren hun belevenissen het eerste wat ze in het dorpskrantje lazen.”
Landboek van Bissegem
Philippe vond het jammer om geen historische artikelen meer te kunnen brengen voor de Bissegemnaren en besloot om zelf weer met een publicatie te beginnen.
De Gazette van Bisseghem is eigenlijk een vervolg op de Gazette van de Beke en bestaat uit tweemaandelijkse uitgaven van 12 bladzijden op A5-formaat. De illustratie die gebruikt wordt is een fragment uit het landboek van Bissegem van 1747.
De eerste editie kreeg iedere Bissegemnaar gratis. Daar kreeg je de mogelijkheid om een abonnement te nemen. “Je kan op elk moment inschrijven voor de zes edities in een jaar”, vertelt Philippe. “Er reageerden onmiddellijk 110 gezinnen en er komen er nog altijd bij.” De uitgaven worden ook los verkocht aan 1,5 euro per stuk bij bakkerij Nick in de Heulsestraat 32 in Bissegem.
Jules en Sproete
Philippe kreeg al veel lovende reacties op zijn brochures. Hij wil er verschillende dossiertjes in aanpakken, actualiteit toespitsen op het verleden, sportnieuws brengen en Bissegemnaars voorstellen. In de laatste editie vind je onder meer een corona jaaroverzicht, wordt er ingegaan op de afbraak van de Leiebrug, gaat er een gedeelte over het muziekleven van toen en over archeologen aan het werk. “De verhalen van Jules en Sproete verwerk ik nu in mijn eigen brochures in plaats van in het Minneke”, zegt hij. “Deze geliefde figuren leiden soms een thema in of ze doen een aanvulling op historische momenten, maar ze geven ook nog commentaar op de actualiteit. Ze houden ook de brochures die met veel foto’s doorspekt zijn luchtig.”
Tussenin kan er eens een extra editie komen. Zo was er naar aanleiding van Open Monumentendag al een extra editie.
Wie interesse heeft kan een mailtje sturen naar philippe.verschaete@skynet.be