Al twee voorstellingen uitverkocht

copyright foto Els Deleu

Na drie jaar niet te kunnen spelen, is toneelvereniging Isegrim uit Kortrijk er volledig klaar voor. Hun stuk ‘5 lesbiennes eten een quiche’ gaat op 11 november in première.

Er zijn maar een beperkt aantal tickets meer. Het laatste speelweekend is al volledig uitverkocht.

“Het is een klucht”, stelt voorzitter Tom Lesaffer, maar geen klassieke klucht. “Het is iets waarvan de mensen omver geblazen zullen worden door het knotsgekke. Al van bij het begin van de voorstelling is het ‘volle gas’.”

De inhoud

“Het stuk gaat over vijf vrouwen tijdens de koude oorlog en speelt zich in 1956 af in Amerika.

Bij alle vijf de vrouwen is er een beetje een hoek af, maar bij allemaal op een andere manier.”

Elk jaar is er bij de vrouwenbond een verkiezing van wie de beste quiche van het jaar maakt. De spanning stijgt. Er is een crisis geweest in het bestuur, er zijn nieuwe mensen bijgekomen, en in het stuk komt de verhouding tussen de verschillende vrouwen goed aan bod.

“De lesbiennes zijn niet de essentie van het stuk. Ze noemen zichzelf eerst weduwen tot ze zeggen dat ze lesbiennes zijn.”

Tom legt uit dat het stuk eigenlijk gaat over hoe je in een groep functioneert. “Ieder heeft zijn eigen rol.

 Op een bepaald moment kan je het onderscheid niet meer maken over wat ernstig en wat banaal is. Ze nemen het banale mee en laten het ernstige achter.”

‘5 lesbiennes eten een quiche’ werd nog maar één keer gespeeld in Vlaanderen. “Een jaar of tien geleden werd het in het Nederlands vertaald. Het is schitterend geschreven en ook de vertaling is heel goed.”

De actrices bij Isegrim zijn vijf vrouwen, nl. Michèle Ameryckx uit Zonnebeke, Petra Beheydt en Malika Moumeni uit Kortrijk, Steffie Buyse uit Stasegem en Liesbeth Sobry uit Beselare.

Huisregisseur Rik Vanessche

Rik Vanessche uit Rollegem staat in voor de regie. “De eerste keer dat ik regisseerde speelden we een stuk dat Rik geschreven had”, vertelt Tom. “Rik is komen kijken en zo leerden we elkaar kennen. We voelen elkaar goed aan.” Rik regisseerde al eerder bij Isegrim. “Hij is sinds dit jaar een volwaardig ‘Isegrimmer’ en is onze huisregisseur.”

Snel zijn

Dat de mensen na drie jaar weer zin hebben in theater is bij Isegrim duidelijk. “We brengen 2 stukken per jaar, en hiervan moesten we er 5 annuleren. De laatste keer dat we op de planken stonden was in december 2019.”

Van de voorstellingen die gepland zijn van 11 tot 13 en op 18 en 19 november is het laatste weekend al volledig uitverkocht.

“Voor vrijdag 11 november om 20 uur zijn de laatste plaatsen te koop en op zaterdag 12 november om 20 uur en zondag 13 november om 15 uur  is er nog een beperkte beschikbaarheid.”

Volgend jaar bestaat Isegrim 50 jaar. “We brengen in het voorjaar een stuk en voor het najaar proberen we iets te brengen met iedereen die kandidaat-speler is.”

De voorstellingen vinden plaats in zaal Athena met ingang in de Weggevoerdenlaan 1 A in Kortrijk.

Kaarten kosten 9 euro in voorverkoop en 10 euro aan de deur

error: De inhoud is beschermd!