Tijdens het wereldkampioenschap voor vogels in het Italiaanse Napels voor vogels vielen Dorine Witdouck (61) en Frank Debonnez (67) opnieuw in de prijzen. Ze haalden op het WK 3 gouden en 3 zilveren medailles en één bronzen. Dat brengt het totaal van medailles die ze al wonnen op Wereldkampioenschappen op 62. Daarin zaten al 27 gouden medailles.
Van de 15 vogels van Dorine en Frank die meegingen naar Napels, was er maar 1 die met 89 punten een score onder de 90 punten haalde. In totaal namen 24.000 vogels deel. “We zijn altijd tevreden als onze vogels allemaal gezond en wel terugkomen.”
Dorine en Frank zijn al zo’n 15 jaar bezig met het WK. “We zijn er fier op dat het allemaal met zelfgekweekte vogels is dat we deelnemen.”
Het wereldkampioenschap
De drie gouden medailles gingen naar een ‘bruine putter’ (dat is een distelvink), een ‘botvink bruin dominant pastel’ en een ‘frater’.
Een ‘botvink Isabelle’, een ‘botvink bruin’ en een stam fraters (dat is een serie van 4 vogels) haalden zilver. “Die stam fraters haalde net een puntje tekort om ook goud te halen”, zucht Frank, die wel sportief is en onmiddellijk de winnaar contacteerde om hem te feliciteren.
Dan was er nog een bronzen medaille voor een ‘frater’ van Dorine en Frank ook.
“het wijfje van de ‘botvink bruin’ dat nu zilver haalde op het WK, haalde op de Gouden Ringshow nog brons met 92 punten.”
Medailles
“We willen onze medailles op het WK opdragen aan een vriend die wegens een overlijden in zijn familie niet kon deelnemen aan het WK en ook aan een andere vriend die mijn vogels verzorgt als we niet thuis zijn. Die vriend is momenteel ziek.”
Topvogel
Hun topvogel momenteel – een frater – speelde de laatste maanden in vier wedstrijden mee en haalde vier keer het maximum van de punten nl. twee keer 94 punten, goud op het WK met 93 punten en goud op het clubkampioenschap van De Witte Spreeuwen in Rumbeke.
“Op ons clubkampioenschap was hij eerste bij de Europese vogels.”
De topvogel die Dorine en Frank kweekten was eigenlijk een toevalligheid. “Ik had een koppeltje samen gestoken en plots lag het wijfje dood”, vertelt Frank. “Ik heb dan in mijn reservevogels gekeken om er een ander wijfje bij te steken, en dat is zo’n topvogel geworden.”
Vogels kweken
Vroeger speelde Frank nog met de duiven. Door iemand die vroeg of wij niet met vogels zouden spelen, zijn we daarmee begonnen. In dat jaar had ik een kruising van een distelvink met een Chinese groenvink, dus een Europese vogel met een exoot. We speelden de eerste met die vogel en zo kregen we de smaak te pakken.”
Frank vertelt dat hij met duiven meer gebonden was. “Je moest wachten tot ze gelost werden en je kon nergens met je vrouw naar toe.”
Nu kunnen Frank en Dorine altijd weg. “Als we net jongen hebben, moeten die met de hand opgekweekt worden. Dan nemen we die mee met de auto om ze op tijd eten te kunnen geven.”
Het voordeel van Frank en Dorine is eigenlijk dat ze maar weinig plaats hebben. “Sommigen hebben honderden vogels, wij hebben er maar 60. We hebben maar een beperkte plaats en zijn daardoor verplicht om te selecteren. Het is nochtans keihard om bepaalde vogels weg te doen, maar het is belangrijk om de juiste vogels te houden.”
De vogels worden bij Frank en Dorine goed verzorgd en het is er kraaknet. “Alle dagen wordt er hier twee keer gekuist en wekelijks worden alle zitstokken afgewassen. De vogels krijgen hier dagelijks vers drinken.” Frank is van 5 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds in de weer met de vogels. “Ik kan niet stilzitten”, zegt hij. “In de zomer werk ik op het land en in de andere periodes van het jaar ben ik vooral met de vogels bezig.”
In de prijzen
Frank en Dorine konden weer al heel wat op hun palmares schrijven. Ze waren eerste van de Europese vogels bij hun club De Witte Spreeuwen in Rumbeke, en vierde in het algemeen bij de Europese vogels op de Gouden Ringshow. Op het Provinciaal Kampioenschap in Kuurne waren ze derde bij de Europese vogels. “Jammer dat het Belgisch Kampioenschap niet elk jaar in een andere provincie plaats vindt. Voor ons is het altijd meer dan 100 km ver. Daarenboven zouden we al 3 weken na het nationaal kampioenschap onze vogels weer moeten inkorven om ze dan 13 dagen mee te geven naar het Wereldkampioenschap.
Om al die redenen doen we niet meer mee aan het nationaal kampioenschap. Je kan trouwens niet aan alles deelnemen.”
Dorine en Frank vinden het nog altijd spannend om met de vogels bezig te zijn. “Wij kweken zonder antibiotica, alles is puur natuur bij ons, en dat maakt het een mooie hobby.”
Soms zijn vogelkwekers ook eens ontgoocheld. Dat overkwam Dorine en Frank toen ze eens een bruine vogel kochten en er vogeltjes met andere kleuren uit geboren werden.
“Je mag nog zo’n mooie resultaten halen, we leren nog elke dag bij. Het is heel boeiend! Zolang het bij ons wat nijpt als we ‘maar’ een zilveren medaille halen, doen we verder!”