Search

Acht laureaten bij Junior Journalist

Zaterdag werden bij het Davidsfonds Kortrijk-Bis de laureaten van de schrijfwedstrijd Junior Journalist bekend gemaakt. De focus van die wedstrijd ligt op de geschreven taal. “Het Nederlands is een kapiTAAL”, stelde Jan Demarcke van Davidsfonds Kortrijk.

“Voor beginnende schrijvertjes is een wedstrijd creatief schrijven een mooie stimulans”, luidde het zaterdag. “Het is de 35ste keer dat we de voorronde van de Junior Journalist wedstrijd organiseren. “Voor de derde graad van het lager onderwijs krijgen we de medewerking van basisschool Sint-Rita Harelbeke en van De Levensboom in Marke. Er waren 35 deelnemers. Voor de eerste graad van het middelbaar werden er 40 werken ingestuurd die uit het Guldensporencollege campussen Harelbeke en Plein kwamen, binnen de tweede graad waren er vijf deelnemers van het Guldensporencollege campus Harelbeke en voor de derde graad waren er drie deelnemers van tvier.”

Het thema van de schrijfwedstrijd was Oost West thuis best.

“We zagen als onderwerpen veel verhalen van Oekraïne. Er werd vooral in conflicten en natuurrampen met vulkanen en overstromingen inspiratie voor het schrijven gevonden. Overal worden mensen uit hun huizen verdreven. Ook moeilijke gezinssituaties kwamen aan bod. We kregen veel positieve verhalen van mensen die doorzetten en werken aan een betere toekomst.”

Reeks I voor de derde graad van het lager onderwijs

In deze reeks waren er twee laureaten.

Suze

Suze Tanghe uit Harelbeke, die in het zesde leerjaar zit in de basisschool Sint-Rita in Harelbeke mag naar de provinciale finale met haar stuk ‘Brutale inbraak in villa Rodenburg.’

“Suzes artikel lijkt uit de krant geknipt”. Het gaat over een inbraak in de wijk Rodenburg in Kortrijk. De familie neemt daarna een waakhond in huis en plaatst camera’s en dan voelt het hoofdpersonage Elise zich veiliger.”

Hannah

Hannah Dhondt uit Marke was de tweede laureaat in deze reeks. Ze wordt in het vijfde leerjaar in De Levensboom Marke begeleid door Tom Verhulst. Hannah schreef een interview uit met een meisje dat gevlucht was uit Oekraïne. “Hannah schreef een eenvoudig vraag- en antwoordgesprek uit met voldoende details over de hel waar uit het meisje komt.”

Reeks II voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs

Mila

Van de vier laureaten mag Mila Descamps uit Kuurne naar de provinciale finale.

Mila zit in het eerste middelbaar van het Guldensporencollege Harelbeke.
“Ze bracht een verslag van de journalist Mila die op bezoek gaat bij één van de nieuwe hotspots van Kuurne, een bakkerij met lekker geurende gebakjes gemaakt door een uitbaatster die haar ziel in haar werk legt. Haar specialiteit is ‘mammies appelcake’ die haar doet terugdenken aan vroeger, aan de zondagen, de familie en de gezelligheid. Het is een verhaal van tradities en het volgen van je passie.”

Jeannie-Mila

Ook Mila’s klasgenote Jeannie-Mila Montina uit Kuurne werd laureaat met haar ‘onderzoek over ‘Oost West Thuis Best’. Jeannie-Mila was vorig jaar kinderschepen in Kuurne.

“Ze schreef een verhaal over de plaats waar de schrijfster van houdt en wil blijven, haar thuis. Ze wil niet verhuizen. Jeannie-Mila maakte een fijne verwoording van de essentie van een ware thuis.”

Marit

Marit Meere uit Menen zit in het tweede middelbaar van het Guldensporencollege campus Plein. Zij bracht een verhaal over een journaliste die zich wil inzetten voor de rechten van de vrouwen in Pakistan. Ze neemt haar twee dochters mee naar Pakistan voor een half jaar. Daar worden ze geconfronteerd met de vrouwonvriendelijkheid in het land. “Waar de dochters in het begin niet zo blij zijn om voor zes maanden naar een ander land te verhuizen kent het verhaal van Marit toch een happy end. De dochters zijn blij om hier als meisje terug naar school te mogen gaan.”

Bij de Junior Journalist wedstrijd is het het tweede jaar op rij dat Marit de interesse van de jury wist te wekken en opnieuw laureaat werd.

Ilja

Ilja Verstraete uit Stasegem (Harelbeke) zit in het Guldensporencollege Harelbeke en is ook laureaat in reeks II.

“De schrijver is een onderzoeksjournalist die binnen verschillende domeinen op zoek gaat naar de betekenis van Oost West Thuis Best. Hij komt zelfs tot de vaststelling dat sporters ook wel eens last hebben van heimwee. Het is een vrolijk artikel dat gedreven geschreven werd en prettig is om te lezen!”

Reeks III voor de tweede graad van het middelbaar onderwijs

Astrid

Hier werd Astrid Velghe de Laureaat. Ze woont in Bavikhove en zit in het derde middelbaar van het Guldensporencollege Harelbeke. Toen Astrid in het zesde leerjaar zat werd ze ook laureaat en werd ze zelfs nationaal winnaar in 2021. Ook in 2023 mocht Astrid in het Vlaams Parlement met de nationale winnaars haar prijs ophalen.

In haar werk is de journalist een meisje dat bij haar overgrootmoeder op interview gaat. “Het is een mooi geredigeerd cursiefje dat gaat over het feit dat je geluk hebt als je wiegje op de juiste plaats staat. De journalist hoort haar oma uit over hoe oorlogsvluchtelingen starten in een nieuw huis. Het gesprek met de oma gaat over armoede en herinneringen aan de oorlog maar ook over het feit dat ze toch veel plezier had in haar jeugd, en over hoe ze weer alles opbouwde na elke verhuis. Het besluit is dat elk huis eigen herinneringen heeft, een thuis vormt en deel uitmaakt van je verhaal.”

Reeks IV voor de derde graad van het middelbaar onderwijs

Lentel

Lentel Allaert uit Kortrijk was de laureaat in deze reeks. Ze zit in het vijfde middelbaar in tvier. In haar titel gebruikt ze het thema Oost West Thuis Best maar daar zet ze een vraagteken achter. “Het betreft geen journalistiek verslag maar het is een mooi opiniestuk over de ware betekenis van ‘thuis’”, luidt het bij het Davidsfonds.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.