Search

ABC Petanque viert 20ste verjaardag

Het bestuur - copyright foto Els Deleu

Op zaterdag 6 juli is er feest bij ABC Petanque in de Trukendoos in Harelbeke. De petanqueclub met 176 leden viert de 20ste verjaardag.

“We gaan er een gezellig feestje van maken”, aldus Virginie Meesseman die het bestuur leidt. Ze wordt bijgestaan door Sabrina Debrouwere, Greet D’hont, Marianne Quartier, David Schaubroeck, Lindsey Soetaert, Cris Tanghe en Curd Vanruymbeke,

De petanqueclub biedt aan de leden een aperitief met hapje aan in de vooravond. Daarna komt er een foodtruck en kunnen de leden ook genieten van een optredentje. Er wordt vanavond ook het spel tirer-pointer gespeeld.

Ontstaan

“Annick legde enkele jaren voor het ontstaan van ABC Petanque in de Trukendoos twee petanquebanen aan. Enkele bargasten onder wie Philippe Sintobin en Jos Vancamelbeke besloten om een competitie te starten. Philippe speelt nog altijd mee en ondertussen spelen ook de zonen van Jos mee.”

Het idee was vrij simpel: 20 ploegen schreven in en ze moesten met elkaar afspreken om tegen iedereen te spelen.

Het was niet evident om dit geregeld te krijgen. De competitie zou stoppen omdat niemand het nog wou regelen.

“Ik vond dat zo jammer, want petanque is een spel dat mensen verbindt”, zegt Virginie. “Ik wou het wel organiseren maar niet alleen. Alexander die toen nog in de Trukendoos werkte zou helpen. Hij is de uitvinder van het poulesysteem. Ik probeerde het praktisch uit te werken. Dat was nog net voor de tijd dat het internet veel gebruikt werd, en we reden rond om de briefjes met de matchen in de bussen te steken. Nu hebben we een digitaal reservatiesysteem.”

Van 2 banen kwamen er 4. Het bestuur evolueerde van 2 naar 7 bestuursleden. Ook de sponsors kwamen er bij, van 1 sponsor naar 2 en dan naar 13.

“Het poulesysteem startte met 20 ploegen. Nu zijn er 88 en daarnaast nog een wachtlijst met meer dan 30 ploegen.” Virginie vertelt nog een anekdote dat er 20 jaar geleden 1 ploeg tekort was. “We gingen aan de deur bellen om te vragen of mensen wilden meedoen, en zo kregen we de doublette met Sam en Tim. Ze wonnen zelfs dat jaar en spelen nog altijd mee.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.