Search

A journey into the Universe met Pascal en Françoise

Pascal Coppé en Françoise Vanhecke (copyright foto Els Deleu)

Op donderdag 16 juni kan je om 20 uur een muzikale reis door en rond ons zonnestelsel maken in OC De Vonke in Heule. Het betreft een samenwerking tussen componist Pascal Coppé en sopraan Françoise Vanhecke.

“Het is begonnen als een coronaproject”, begint Françoise. Pascal leerde Françoise ruim 30 jaar geleden kennen toen hij zangles kreeg van haar aan het Conservatorium in Kortrijk.

Françoise volgde Master Classes en is doctor in de Kunsten en ontwikkelde het ‘inhaling singing’ waarop ze doctoreerde. Hieronder hoor je Françoise inhaling singing met speciale geluiden doen op het einde van het filmpje.

Ze is onder meer Ridder in de Kroonorde.

Françoise stuurde ook nog leerlingen naar Pascal voor opnames en Pascal maakte nog bewerkingen voor Françoise.

“Françoise heeft speciale gaven. Ze kan met haar stem speciale effecten creëren en geeft een extra dimensie aan muziek. Zo werd mijn goesting en fantasie aangewakkerd”, aldus Pascal.

Françoise Vanhecke

Françoise Vanhecke groeide op in Deerlijk en Harelbeke en is zelfs een bloedverwant van Peter Benoit. Ze is een sopraan die speciale dingen doet met haar stem. Ze gebruikt een nieuwe techniek in functie van de klank. Dat is ‘inhaling singing’. Françoise begeleidt zichzelf op piano en componeert ook. Haar componistennaam is Irma Bilbao. Ze componeert pop-, klassieke en hedendaagse muziek en koorwerk. Ze was ook al internationaal jurylid voor de wereldkorenwedstrijd.

Wereldwijd performt Françoise in projecten waarbij ze ook acteert en congressen geeft over haar nieuwe zangtechniek. Ze toerde nog een maand in Parijs met een productie, stond al in het theater op het Festival d’Avignon, maar was ook al in Japan, Tawain, Zuid-Korea, Amerika, Oekraïne, Rusland, Indonesië, Thailand, Vietnam en Brazilë aan het werk en haalde internationale prijzen. In maart zong ze nog in de Belgische ambassade in Caïro in Egypte, waar ze ook zong in piramides en tempels. Françoise zong al op muziek van Vangelis, maar haar volledig repertoire is onuitputtelijk. Ze trad laatst op met collega’s-operazangers voor het Carta Festival in de Singel in Antwerpen. “In het najaar zit ik in een microfestival van poppentheater Damiet op een boot in Dordrecht. Er volgen dan nog concerten met orkest in de regio en improvisatieconcerten in Italië. Ik doe gewoon de dingen die mijn passie zijn. Het is een missie!”, aldus Françoise.

Pascal Coppé

Heulenaar Pascal Coppé leerde piano spelen in het Conservatorium in Kortrijk. Hij trok voor 2 jaar naar de kunsthumaniora en volgde daarna muziekharmonie en begeleidingspraktijk in het Conservatorium in Kortrijk.

Toen hij deel uitmaakte van een ensemble in Kortrijk leerde hij arrangementen met filmmuziek maken. Pascal is een autodidact. “Ik begon met een tweedehandscomputer die ik wel helemaal naar de vaantjes hielp maar waarop ik veel bijleerde. Ik begon met een gewoon programma om audio op te nemen en leerde veel programma’s ontdekken.” Al het studiowerk leerde Pascal aan zichzelf. Sinds 2005 werkt Pascal als koster/organist voor de Pastorale Eenheid Sint-Marcus in Bissegem en Heule. “Muziek was eerst een hobby maar werd een echte passie. Hij doet veel compositiewedstrijden van filmmuziek.

Het heelal

Pascal droomde ervan om in het kader van zijn muzikale projecten ‘The Journeys’ een project te doen rond het heelal.

Tijdens de lockdown componeerde hij en hij stuurde de resultaten door naar Françoise. “Ik kon de werken dan beluisteren en inzingen.” In een aantal nummers componeerde Françoise nog een eigen vocale lijn op basis van wat Pascal maakte.

De muziek gaat over het universum. “Pascal en ik voelden mekaar muzikaal perfect aan, en waren het er ook over eens als er iets ontbrak”, aldus Françoise.

Het resultaat is een filmisch concept met beeld, filmprojectie, zang en elektronische en symfonische muziek.

“We gaven in het najaar al eens een programma in de Sint-Audomaruskerk in Bissegem. Nu is het concept wat anders en ook de omgeving en de belichting is anders. We hebben nu ook een podium en gebruiken een aantal nieuwe effecten. De belevenis zal zowel voor ons als voor de luisteraars anders zijn. Er wordt gewerkt met elektronische, symfonische muziek voor alle leeftijden, een gedeelte live muziek en live zang van Françoise. Voor het filmisch concept worden er videobeelden geprojecteerd. Je zal opgenomen worden in het heelal!” Françoise presenteert de avond.

Een commentaar van iemand die al de voorstelling in Bissegem bijwoonde luidt: ‘Sopraan Vanhecke brengt met haar (bij momenten onaardse) stem de filmische elektronische muziek van Coppé naar een hoger niveau.’

De inkomprijs voor volwassenen bedraagt 15 euro en voor kinderen 8 euro.

Reserveren kan via francoise.vanhecke@telenet.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.