Search

410 ton voeding op het bord in plaats van in de vuilnisbak

Maar liefst 410.628 kg voedingsoverschotten werden in 2021 opgehaald door Food Act 13. Dat is gemiddeld 8,5 ton per week of 1.700 kg per werkdag. Food Act 13 wordt hiermee een onmisbare schkel in de strijd tegen voedselverspilling.

Na sortering werd de voeding verdeeld onder tachtig organisaties die mensen in een kwetsbare situatie helpen, goed voor 5.000 gezinnen die geholpen werden.

Met het ophalen van 358 ton voeding in 2020 en 284,5 ton in 2019 is de kaap van 1 miljoen kg ingezamelde voeding al ruimschoots overschreden.

“Door het investeren in lokale sociale kruidenirs in de gemeentes van W13 stijgt het aantal ton voedseloverschotten dat Food Act 13 op het bord brengt bij gezinnen in plaats van het weg te gooien”, stelt Bram Deloof, ondervoorzitter W13. “Op die manier kunnen mensen verse producten kopen aan sterk gereduceerde prijzen en zorgen we voor gezondere maaltijden thuis.”

Ook zes scholen uit het Kortrijkse, nl. Ter Bruyninge 1 en 2, De Dobbelsteen, De Dobbelsteen XL, Drie Hofsteden en Sint-Jozef krijgen wekelijks verschillende keren voeding aangeleverd. “Dat loopt goed en we zijn klaar om ook andere scholen in de regio te helpen”, aldus Philippe De Coene, voorzitter van W13.

“Kinderen die geen tussendoortje mee hebben krijgen door die schenkingen tijdens de speeltijd toch iets te eten”, aldus Barbara Tesch, directeur van BS Drie Hofsteden. “We krijgen via Food Act 13 ook brood. Dat vriezen we in en we halen het uit als kinderen die ’s middags op school blijven niets te eten hebben. De steun is dus zeker welkom in de strijd tegen de lege brooddozen.”

Elke dag vier bestelwagens op ronde

Vier bestelwagens rijden elke werkdag rond om de voedseloverschotten op te halen. Die overschotten worden gratis ter beschikking gesteld door warenhuisketens Colruyt, Okay, Bio-Planet, Metro, Carrefour, Aldi. Recent is daar Jumbo bijgekomen. Ook een aantal bakkerijen en landbouwers in de regio schenken voeding, terwijl Food Act 13 ook nauw samenwerkt met de Voedselbank West-Vlaanderen.

Al die waren worden in het magazijn in Kuurne gesorteerd. Indien er een houdbaarheidsdatum of gebruiksdatum is vermeld, gebeurt die sortering volgens datum. Daarna worden de aanvragen van de organisaties bekeken, de bestellingen klaargemaakt en vertrekken de bestelwagens om de voeding te leveren. In 2021 kon Food Act 13 door de efficiënte manier van werken 94 procent van de ingezamelde voeding – 381.011 kilogram – verdelen. Een derde bestaat uit groenten, en de top vijf wordt vervolledigd door fruit, kaas-melkproducten en eieren, vleeswaren en bereide gerechten.

Dankzij de inspanningen van de Food Act 13-medewerkers wordt voeding met een winkelwaarde van 2.693.720 euro gered van de vuilnisbak.

Behalve armoedebestrijding en de strijd tegen voedselverspilling is Food Act 13 ook belangrijk wat betreft werk: de ophaling, sortering en levering van de voeding gebeurt door leerwerknemers, in 2021 waren het er 34 leerwerknemers.

Food Act 13 kreeg ook al verschillende titels en subsidies doordat het werk enorm geapprecieerd wordt

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.