30 jaar Kloar Bie Doage

copyright foto Els Deleu

De leden van Kloar Bie Doage uit Bavikhove werden onlangs uitgenodigd op het Harelbeekse stadhuis. De toneelgroep bestaat immers 30 jaar en dat moest gevierd worden.

Schepen van Cultuur Francis Pattyn sprak de leden toe en lichtte de geschiedenis toe.

De toneelvereniging ontstond nadat twee toneelgroepen ‘Elk Zijn Deel’ en ‘het Arenatheater’ er de bijl bij neerlegden. Om deze leegte in het Bavikhoofse toneellandschap op te vullen werd onafhankelijk van de vroegere groepen op 6 april 1993 een nieuwe groep opgericht. Herwig Catteeuw was de stichter en organisator. In Angelique Deschoemaeker vond hij een bondgenoot en snel vonden nieuwe leden aansluiting. De naam moest in het oog springen en liefst niet te traditioneel zijn. In Kloar Bie Doage verwijst het dialect naar de opvoeringstaal. “Jullie zijn ‘preus ip eulder dialect’ en willen dat niet verloochenen tijdens de opvoeringen”, sprak de schepen.

De schepen benadrukte hoe dankbaar het stadsbestuur de toneelgroep is voor 30 jaar cultuuroverdracht in de stad. “Toneel spelen is cultuur en cultuur is het weefsel van de samenleving”, zei hij.

De vaste stek voor de opvoeringen van Kloar Bie Doage is De Torengalm in Bavikhove. Binnen een paar jaar verhuist de toneelgroep mee naar het nieuwe socio-cultureel centrum.

Op de dag van de viering van 30 jaar Kloar Bie Doage stond de groep er echter wel met gemengde gevoelens. Er was enerzijds de vreugde omwille van het 30-jarig bestaan, maar anderzijds nam de groep ’s voormiddags afscheid van Paul, een dierbaar lid van de groep en moesten leden Steven en Eveline diezelfde dag ook afscheid nemen van hun (schoon)pa. “Na overleg met de families was hun advies om het feest te laten doorgaan.”

Kloar bie Doage is een groep die het moeilijke niet uit de weg gaat. “Ook niet als we zonder lokaal of opslagplaats zitten”, luidde het. “We zoeken oplossingen en rekenen dan ook soms een beetje op ’t stad.”

Ook corona kreeg de groep niet klein. De Sint ging persoonlijk langs bij de leden, er werd met nieuwjaar een kaartje naar de leden gestuurd en er was een wandeling waarmee een prijs te verdienen viel. Het toneel bleef dus bestaan.

In september 2021 stond de groep weer op de planken.

Ook in maart zijn er weer voorstellingen van het stuk ‘Het Wittebroodslijk’. De zes voorziene data waren in een mum van tijd uitverkocht. Er is nog plaats op de voorstelling van vrijdag 17 maart om 20 uur. Reserveren kan via https://kloarbiedoage.be/reservatie.php

error: De inhoud is beschermd!