200 vrijwilligers al 40 weken aan de slag in de Ardennen

Brandweer Kortrijk Helpende handen, een vrijwilligerscollectief dat begon bij enkele Kortrijkse brandweerlieden, is al 40 weekends aan de slag in de omgeving van Trooz om er hulp te bieden aan de getroffenen van de overstromingen in juli 2021.

“We laten de mensen daar niet in de steek”, luidt het bij initiatiefnemer Juan Herrero uit Kortrijk.

Juan is beroepsbrandweerman bij HVZ Fluvia in Kortrijk. “We trokken vier keer met HVZ Fluvia naar de streek van Chaudfontaine om er hulp te bieden. De hulpverleningszone kan er enkel naar toe op vraag van de plaatselijke hulpverleningszone. Vanuit Luik werd er geen hulp meer gevraagd, maar ik had gezien welke catastrofe het in de streek was en kon niet geloven dat er geen hulp meer nodig was. We trokken de eerste keer met vier brandweermannen vrijwillig naar Trooz, waar ik contacten had. De groep ‘Brandweer Kortrijk Helpende Handen’ was geboren.

Juan deed via sociale media een oproep naar vrijwilligers die aan de slag konden gaan in het getroffen gebied in en rond Trooz.

“De eerste week boden er zich 10 vrijwilligers aan. De groep groeide verder aan tot 200 vrijwilligers van over het hele land.

Er zijn al dagen geweest dat we met 140 mensen naar de Ardennen trokken.”

Juan zorgde dankzij zijn goede contacten voor de verdeling van groepjes op basis van expertise en fysieke capaciteiten. “Er werden adressen gezocht, afspraken gemaakt met de bewoners, er werd gekeken welk materiaal er nodig was en verzekeringen werden in orde gebracht. Ook ontbijt en middagmaal wordt voor onze vrijwilligers geregeld.

Ter plaatse

Eén van de vrijwilligers is Nathalie Tahon uit Oostende. “Zij komt vis klaarmaken voor de vrijwilligers en de bewoners. Die krijgt ze gesponsord bij verschillende firma’s. Soms maakt ze ook vlees klaar. Dit weekend voorziet ze vlees op de barbecue voor allemaal.” Nathalie is natuurlijk niet de enige die kookt, zo staan ook Kristel Naegels en Christina Cocozza met hun echtgenoten aan het kookvuur. “We vergeten ook de koffieman niet! Kortom, iedere vrijwilliger doet zijn of haar duit in het zakje.”

Normaal trekken de vrijwilligers naar de Ardennen met eigen vervoer. Dat is het gemakkelijkste, dan neemt iedereen materiaal mee. We gingen ook al eens met een bus, maar dan moeten we ter plaatse vervoer voorzien, want we zitten niet meer enkel gecentraliseerd in Trooz zelf, maar ook in de omgeving errond.”

“We konden ook al een school weer gebruiksklaar maken en door sponsoring zorgen voor inrichting. We droppen geen goederen, maar zorgen gericht voor wat er nodig is. We concentreren ons vooral op het weer in orde zetten van huizen en leggen de prioriteit op mensen die naar hun huis willen teruggaan.”

230 huizen

Ondertussen zijn er al 230 huizen gestript door onze organisatie.”

“Ongeveer 40 weekends zijn onze vrijwilligers al aan de slag. Nog wekelijks vertrekken de vrijwilligers richting Trooz. Ze werken er van ongeveer 9 uur in de voormiddag tot 17 uur.”

Het vrijwilligersinitiatief krijgt ook ondersteuning vanuit verschillende hoeken, zoals verzekering P&V group, pleistermateriaal met speciale vochtafdrijving Mapei, beton via samenwerking met de groep Durabrik en gietvloeren via Sika.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.