Search

100 jaar Koninklijk Harmonieorkest Vooruit

Het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit uit Harelbeke bestaat 100 jaar en wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Heel wat feestelijkheden en nieuw werk werden gepland.

De aftrap van het feestjaar was op de nieuwjaarsreceptie van 27 februari.

Het Muziekske

Het orkest Vooruit Harelbeke ontstond in 1922 in de schoot van de socialistische beweging en bestond uit arbeiders die vaak dankzij schenkingen van lokale handelaars een instrument konden lenen en leren bespelen. Het orkest was gekend als ‘Het Muziekske’.

Vanaf de jaren zestig sloeg het orkest een nieuwe koers in met de naam ‘Concertband Vooruit’. Men begon deel te nemen aan wedstrijden en het muzikaal niveau werd opgekrikt.

Men kreeg er steeds meer kansen voor wedstrijden en concerten in binnen- en buitenland en kreeg beloningen zoals het Vlaams Cultureel Ambassadeurschap in de jaren negentig.

Er waren de laatste decennia heel wat hoogtepunten zoals concerten in Zuid-Korea in 2011 en meerdere winnende deelnames op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in Nederland en op het Certamen de Bandas de Música in Valencia in Spanje.

Feestprogramma

Op 13 maart staat een kleine bezetting van Vooruit op het slotconcert van Festival van Vlaanderen Kortrijk, samen met cello-solist Benjamin Glorieux.

Op 6 mei wordt het boek ‘100 jaar Vooruit in 100 voorwerpen’ van historici Elwin Hofman en Leendert Acke voorgesteld. Verschillende vrijwilligers hielpen met het verzamelen van voorwerpen en verhalen voor dit boek. Van 6 mei tot eind juni loopt een bijhorende expo die vrij te bezoeken is in de bibliotheek van Harelbeke.

Op 4 en 5 juni is er een festivalweekend in CC Het Spoor in Harelbeke. De Koninklijke Muziekkapel van de gidsen en de harmonie St.Michaël van Thorn uit Nederland zijn hier te gast.

Op 25 juni staat Koninklijke Concertharmonie Vooruit samen met de Concertband Maasmechelen op de planken in de Bijloke in Gent.

Op 26 juni trekt de harmonie naar Den Haag in Nederland om er in zaal Amare een dubbelconcert te brengen met de harmonie Koninklijke Sophias Vereeniging (is geen schrijffout) uit Loon op Zand.

Juli staat dan in het teken van een nieuwe deelname aan het prestigieuze Wereld Concours in Kerkrade in Nederland. Vooruit zette hiervoor een bijzondere samenwerking op met dichter Mattijs Deraedt en sopraanzangeres Laetitia Geerards.

Het feestjaar wordt afgesloten met een groots galaconcert in CC Het Spoor op 30 december 2022.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.